BonusRM100Anda

^^check this^^

^^check this^^
Home » Dr Chua Menangi Jawatan Presiden MCA

Dr Chua Menangi Jawatan Presiden MCA

Oleh: BERNAMA

KUALA LUMPUR, 28 Mac (Bernama) -- Bekas Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memenangi jawatan Presiden parti dengan majoriti tipis 68 undi, mengetepikan bekas pemimpin nombor satu Tan Sri Ong Ka Ting dan penyandang jawatan, Datuk Seri Ong Tee Keat dalam pemilihan parti di sini Ahad.

Dr Chua, 62, memperoleh 901 undi berbanding Ka Ting yang meraih 833 undi manakala Tee Keat di tempat tercorot dengan 578 undi.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai pula menang jawatan Timbalan Presiden setelah menerima 1,171 undi bagi mengalahkan bekas Naib Presiden dan rakan dalam Jemaah Menteri, Datuk Seri Kong Cho Ha yang mendapat 1,106 undi.

Bagi jawatan Naib Presiden, calon wanita tunggal, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen memperoleh undi tertinggi iaitu 1,528, diikuti bekas Naib Presiden Datuk Donald Lim (1,469), Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chor Chee Heung (1,202) dan anggota Jawatankuasa Pusat Gan Ping Sieu yang juga meraih 1,202 undi.

Ini merupakan satu kemenangan manis buat Dr Chua yang terpaksa bertarung dengan dua pesaing yang sangat berpengaruh, namun membuktikan bahawa beliau masih popular dalam parti meskipun berdepan pelbagai pergolakan.

Pada 2 Jan 2008, beliau melepaskan jawatan dalam Kabinet dan Naib Presiden MCA selepas mengakui beliaulah lelaki dalam video seks yang tersebar dengan meluas.

Dalam pemilihan parti pada Oktober 2008, beliau mengalahkan bekas Setiausaha Agung dan abang Ka Ting, Datuk Seri Ong Ka Chuan, bagi jawatan nombor dua parti.

Beliau terbabit dalam pertikaian kepimpinan dengan Tee Keat apabila beliau dipecat kerana mencemarkan imej parti berikutan video seks pada Ogos tahun lepas.

Dr Chua kemudian diterima semula sebagai anggota parti semasa mesyuarat agung luar biasa MCA yang turut meluluskan undi tidak percaya terhadap Presiden parti.

Berikutan itu, jawatan Timbalan Presiden dikembalikan semula kepadanya oleh Pendaftar Pertubuhan, yang sebaliknya menurunkan kedudukan Liow, yang telah pun mengisi jawatan Timbalan Presiden, kembali sebagai Naib Presiden.

Dr Chua kemudian berdamai dengan Tee Keat untuk mewujudkan pelan "perpaduan lebih unggul" parti namun terus berdepan tentangan daripada Liow dan para penyokongnya, termasuk Ketua Pemuda Datuk Dr Wee Ka Siong dan Ketua Wanita Datin Paduka Chew Mei Fun, yang terus mendesak supaya diadakan pemilihan baru.

Pada 4 Mac tahun ini, beliau meletak jawatan bersama-sama 21 anggota CC bagi memberi laluan kepada pemilihan baru yang diadakan hari ini, peletakan jawatan kedua beliau dalam tempoh dua tahun.

Sejumlah 2,315 daripada 2,377 perwakilan yang layak, melaksanakan tanggungjawab mereka untuk mengundi dalam pemilihan parti pada Ahad, jumlah tertinggi yang mengundi dalam sejarah parti berkenaan.

Seramai 101 calon bertanding pelbagai jawatan utama parti dalam pemilihan yang kali terakhir diadakan pada Okt, 2008.

-- BERNAMA

-- Tranungkite.net

1 comments:

INDRA QIRANA said...

oh kemenangan ni mmg dah diramal dah ni he heee

e-referrer ~ external link